Életveszélyes lett a Kodály körönd palotája

  • Kedden délután lángok csaptak fel a Kodály köröndön álló, Andrássy út 83-85-ös számú épület tetőterében.
  • Az UNESCO által a világörökség részének tekintett épület teljes tetőszerkezete és a harmadik emelete leégett.
  • Két embert őrizetbe vettek közveszély okozás gyanújával. Ők minden bizonnyal a tetőn dolgoztak.
  • A lakók évek óta követelték az önkormányzattól, hogy rendezze a hat éve félbehagyott felújítást, amit a mára felszámolás alatt álló Andrássy út 83-85. Kft. végzett.
  • Az épületet életveszélyessé nyilvánították, a ház negyven lakója így nem térhet vissza otthonába.
  • Este kilencre a katasztrófavédelem közölte, hogy teljesen eloltották a tüzet. Senki sem sérült meg, de két rendőr füstmérgezés gyanújával kórházba került. Őket az országos és a fővárosi rendőrfőkapitány is meglátogatta.
Világörökségi épület gyulladt ki a Kodály köröndön kedd délután. A katasztrófavédelem negyed öt körül kiadott első közleménye szerint az Andrássy út 83-85. szám alatti palota tetőtere 100 négyzetméteren lángolt, ám a tűz gyorsan terjedt, végül az egész tetőszerkezet megsemmisült. A tűzoltók feladata ezután az volt, hogy megakadályozzák a tűz átterjedését a szomszédos lakóépületekre.
A tűz a létező legerősebb, ötös besorolású veszélyességi fokozatot kapta. Az oltás alatt egy időre egészen a Hősök tere és az Oktogon között lezárták a rendőrök az Andrássy utat. A tűzoltók dolgát megnehezítette, „hogy a csontszáraz tetőn a tűz rohamosan terjedt, mire kiértek a tűzoltók, már több száz négyzetméteren lángolt” – mondta Kisdi Máté. A budapesti katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, az egyik szomszédos épületen a tetőszerkezet csak 5-10 négyzetméteren sérült.
Forrás: Index.hu